CİLT KARARMASI NASIL GEÇER?
Cilt her zaman kusursuz görünmesini istediğimiz en önemli aksesuarımızdır. Maalesef ciltteki kalıcı koyu lekeler ve kararmalar bu kusursuzluğu bozan faktörlerin başında gelir. Kışın kıyafetlerle kamufle edilse de bahar ve yaz ayları cilt kararması sorunu yaşayanlar için çoğunlukla kabusa dönüşür. Özellikle diz, dirsek, koltuk altı ve bikini bölgesindeki koyuluklar; kadınlar için kolsuz kıyafetler, mayo ve bikini gibi bazı giysileri giyerken sorun oluşturabilmektedir. Dolayısıyla bu durum kadınlarda özgüven eksikliğine de neden olmaktadır. Böyle bir durumla karşılaşan kadınlar için vücut beyazlatıcı kremler özellikle tatil sezonu öncesi kritik bir önem taşımaktadır. Ancak en iyi beyazlatıcı kremi bulmak her zaman sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Bu nedenle hem kararmaların önüne geçebilmek hem mevcut kararmalardan kurtulmak hem de en iyi beyazlatıcı kremi bulmak için cilt kararmalarına dair bazı soruların cevaplarını bilmek gerekir.
Cilt kararması nedir?
Vücutta herhangi bir zamanda gelişen kararma, koyulaşma, koyu lekelenme şeklindeki renk değişimlerine cilt kararması denmektedir. İnsan vücudunda cilde rengini veren pigmentin adı; “melanin”dir. Melanin; cildin epidermis tabakasında yer alan ve “melanosit” adı verilen özelleşmiş hücreler tarafından üretilmektedir. Çeşitli sebeplerden ötürü melanosit hücrelerinin fazlaca çalışması ve melanosit hücre sayısının artmasıyla ciltteki melaninin üretimi artmaktadır. Artan melaninin deri altında toplanması ise koyu lekelere ya da bölgesel kararmalara neden olmaktadır. “Hiperpigmentasyon” adı da verilen normal dışı bu olay; meydana geldiği bölgede gözle görülür renk farkına neden olur. Cilt kararmaları çoğunlukla bikini bilgesi, koltuk altı, diz dirsek ve sırtta görülmektedir. Bu tarz cilt kararmaları acil sağlık riski oluşturmazlar üstelik zararsızdırlar. Ancak daha sağlıklı bir görüntü için mutlaka tedavi edilmelidir.
Cilt kararmaları neden olur?
Yüz söz konusu olduğunda görülen leke ve kararmalarda en yaygın etken güneştir. Ancak vücudun diğer yerlerindeki leke ve kararmalarda güneş tek etken değildir. Eklem yerleri, el, ayak, boyun, diz, dirsek, koltuk altı ve bikini bölgesindeki koyuluklar birçok nedenden meydana gelebilir.
Bu nedenlerin başında hormonal sebepler gelmektedir. Kullanılan bazı hormon ilaçları ve çeşitli hormonal bozukluklar, hormon miktarlarındaki düzensizlikler, fazlalıklar, yetersizlikler ya da çeşitli hormonal hastalıklar vücutta kararmaya neden olmaktadır. Özellikle östrojen hormonundaki artış vücutta kararmalara yol açmaktadır. Östrojen hormonu, güneş ışığının da etkisiyle melanosit hücrelerinin yani renk pigmentlerinin harekete geçmesine sebep olur. Genital bölge gibi bazı bölgelerin giysiyle kapalı olması bu bölgelere güneşin zararlı ışınlarının ulaşmadığı anlamına gelmemektedir. Genital bölge gibi bölgelere de güneşin ultraviyole ışınlarının ulaşması son derece kolaydır. Güneş ışığı ve ısısından korunmak amacıyla harekete geçen; dolayısıyla artan melanosit hücreleri, genital bölgede kararma ve siyahlaşmaya sebep olur. Benzer şekilde gebelik ve doğum kontrol hapları gibi kadınlarda östrojen hormonunun artmasına sebep olan durumlar da vücutta karamaya yol açmaktadır. Östrojen hormonu dışında vücutta melatonin hormonunun aşırı miktarda üretilmesi de genital bölgede kararma ve esmerleşme ortaya çıkarmaktadır.
Hormonal sebepler dışında genetik cilt yapısı da kararma nedenleri arasında yer alır. Kalıtsal ve ailesel olarak aktarılan cilt yapısının kararmaya yatkın nitelikte olması da cilt kararmalarını tetiklemektedir. İlerleyen yaş nedeniyle değişen cilt yapısı, gelişen hassasiyet ve cilt kurulukları da güneşle birleştiğinde ciltte kararma ve koyuluklara yol açan faktörler arasında yer alır. Yaş ilerledikçe cildin elastikiyetini kaybetmesi, cildin kendini yenileme hızının yavaşlaması yaş kaynaklı lekelerin ana sebebidir.
Yanlış epilasyon yöntemleri, kimyasal ağırlıklı kozmetik ürünleri ve cildin alerjik şekilde tepki verdiği aksesuar – takı kullanımı da ciltte kararma ve koyu lekelerin oluşumunda rol oynamaktadır.
Bunlara ek olarak çeşitli sistemik hastalıklarda leke ve kararmalara yol açabilir. Bu nedenle bazen hastalıkların teşhisinde leke ve kararmalar ilk haberci olabilmektedir. Örneğin; gizli şeker ve diyabet hastalığı, el ve ayaklarda kararmalara neden olarak kendini belli eden hastalıklardandır.
Son olarak bilhassa koltuk altı ve genital bölge gibi kıl kökleri veya ter bezleri bulunan bölgelerde görülen mantar veya sivilceler de devam eden süreçte ciltte kararma ve lekelere neden olmaktadır.
Cilt kararmaları kimlerde görülür?
Cilt kararmaları meydana gelme sebeplerine bağlı olarak kadın erkek tüm cinsiyetlerde görülmektedir. Aynı zamanda çocuk, genç ve yaşlı gibi çeşitli yaş grupları da cilt kararmaları sorununa maruz kalmaktadır. Hem hormonal değişiklik yaşama sıklıklarının yüksek olması hem yanlış epilasyon yöntemleri ve kimyasal ağırlıklı kozmetik ürünleri kullanımı nedeniyle kadınlarda ciltte kararma sorunu görülme ihtimali daha yüksektir. Ayrıca güneşe karşı hassasiyet gösteren ciltlerde de cilt kararması görülmesi muhtemeldir.
Cilt kararmaları belirtileri nelerdir?
Cilt kararmaları için ciltte yavaş yavaş seyreden koyu lekeler en bariz belirtidir. Hafif olarak baş gösteren lekeler ilerleyen zaman ve yanlış müdahaleler nedeniyle büyüyüp daha da koyulaşabilmektedir. Ek olarak yara veya tahriş nedeniyle kırmızı bir leke olarak başlayıp koyulaşanlar lekeler de bulunmaktadır. Bu nedenle koyu lekelerle birlikte ciltte fark edilen kızarıklık türü her türlü renk dengesizliği de cilt kararmalarının habercisi olabilir. Cilt kararmaları ağırlıkla eklem yerleri, el, ayak, boyun, diz, dirsek, koltuk altı ve bikini bölgesi gibi yerlerde baş göstermektedir. Bu nedenle bu bölgelerdeki gözle görülür herhangi bir değişim en temel belirtidir. Bazen cilt kararmaları mantar veya sivilce gibi iltihaplı yapılardan kaynaklı olabilmektedir. Bu nedenle mantar ve sivilcelerden kaynaklı kaşıntı ve ağrılar da o bölgelerde meydana gelecek bir kararmanın habercisi niteliğindedir.
Cilt kararmaları bulaşıcı mıdır?
Cilt kararmaları esasında ciltte meydana gelen ton eşitsizlikleridir. Çoğu acil bir risk taşımayan bu kararmalar zararsızdır. Cilt kararması meydana gelen kişide dahi görüntü farklılığı dışında bir zarara yol açmayan lekelerdir ve bulaşıcı değildir. Ancak aynı ilacı kullanma, güneşe birlikte maruz kalma gibi aynı etkenden kaynaklanması halinde bir arada bulunan insanlarda aynı anda görülebilir.
Cilt kararmaları bebeklerde ve çocuklarda
Yetişkinlere oranla az da olsa bebek ve çocuklarda da cilt kararmaları sorunu baş gösterebilmektedir. Genetik faktörler, hormonal değişiklikler ve bebek bezi kullanımı ya da kimyasal yoğunluklu ürün ve ıslak mendil kullanımına bağlı olarak ciltte kararmalar oluşmaktadır. Ancak bebek ve çocukların cilt hassasiyetleriyle, derinin koruyucu tabakasının henüz gelişmemesi gibi durumlar dikkate alındığında kararmalardan daha ziyade kızarıklıklara rastlama ihtimali daha yüksektir.
Cilt kararmalarından kaçınmak mümkün müdür?
Görüntü olarak sağlıksız bir tabloya işaret eden ve özgüveni azaltan cilt kararmaları herkesin sakınmak ve kurtulmak istediği bir sorundur. Cilde kullanılan ürünlere dikkat ederek ve bir dizi önlem alarak olası bir cilt kararmasından kurtulmak mümkündür.
Cilt kararmalarından korunmada öncelikle cilt kararmasına neden olacak genetik bir yatkınlık ya da hormonal bir bozukluk olup olmadığı önceden tespit edilmelidir. Hormonal bir değişikliğe neden olan doğum, hamilelik, doğum kontrol hapı kullanımı gibi durumlar söz konusu ise kararma görülmesi muhtemel yerler için kararmaya karşı etkili ürünler kullanmak fayda sağlayabilir.
Yetersiz beslenmeden kaynaklı lekelerden kurtulmak için ise dengeli ve sağlıklı beslenmek de kararlamalara karşı alınacak en büyük tedbirdir. Benzer şekilde diyabet, insülin direnci ve böbrek üstü bezleri rahatsızlıkları gibi kararmalara yol açan hastalıklar için de düzenli ilaç kullanarak hastalığın tedavisini ihmal etmemek alınacak tedbirler arasındadır.
Ek olarak yanlış epilasyon yöntemleri ve cilde uygun olmayan kozmetik ve bakım ürünlerinin kullanılması koltuk altı ve bikini bölgesindeki kararmalara yol açtığından cilde zarar veren alkol, paraben vb. maddeler içermeyen ürünler kullanmak önemlidir. Aynı şekilde cildin doğal yapısını bozmamak adına cildin pH dengesine uygun ürünler kullanmakta oldukça önem taşımaktadır. Ayrıca tüy alımında sıcak ağda veya sürekli jilet kullanımı gibi durumlardan kaçınmak cilt kararmalarını engellemede epey önemlidir. Bunlara ek olarak cildi güneşe karşı savunmasız bırakmamak da oldukça mühimdir. Çünkü güneşin zararlı ışınları ciltte koyu lekelere ve kararmalara neden olabildiği gibi ciltteki mevcut lekelerin koyuluk derecesini de şiddetlendirmektedir. Bu noktada özellikle hassas ve açık tenli kişilerin güneş ışınlarının en etkili olduğu öğlen saatlerinde güneşli yerlerde bulunmamaları, dört mevsim düzenli olarak güneş kremi kullanmaları, şemsiye, şapka ve güneş gözlüğü gibi aksesuarlarla güneşin ciltteki etkisini kırmaları tavsiye edilir.
Ayrıca dirsek ve diz gibi bölgeler baskı ve üzerine yüklenmeye bağlı olarak tahriş olabilmektedir. Uzun süre dirseği masa ve benzeri bir yere dayama, düşme ya da bilhassa yerde diz üstüne eğilerek durma diz ve dirsekte kararmaya neden olabilmektedir. Bu nedenle uzun süre dirsek veya dize baskı uygulamaktan kaçınmakta kararmalardan kaçınma konusunda fayda sağlayabilir. Benzer şekilde pişik veya tenin uzun süre birbirine teması da tahrişe dolayısıyla kararmalara yol açabilmektedir. Özellikle iç bacak derisinin birbirine sürtünmesinden dolayı da bacak arasında kararmalar görülmektedir. Bu nedenle pişikten korunmak veya uygun kıyafetlerle bacakların uzun süreli temasını engellemek de kararmalara karşı alınabilecek tedbirler arasındadır.
Son olarak boyun, kulak ve bilekte kolye, küpe veya bileklik gibi bazı takı ve aksesuar kullanımına karşı cildin gösterdiği alerjik tepkilerden kaynaklanan kararmaları da unutmamak gerekir. İmitasyon ürünlerin uzun süre kullanımı ve bu ürünlerin tenle teması esnasında suya maruz kalması; söz konusu bölgelerde kararmaya neden olur. Bu nedenle kişiden kişiye değişmekle birlikte tenin alerjik reaksiyon gösterdiği altın, gümüş, çelik, bakır ve benzeri aksesuarların ve imitasyon ürünlerin kullanımından kaçınmanın kararmaları engellemeye katkısı olacağı da bir gerçektir.
Cilt kararmaları tedavisi nedir?
Cilt güzelliğine gölge düşüren ve dışarıdan fark edilmesi mümkün olmayan cilt kararmalarını çeşitli yöntemlerle tedavi etmek elbette mümkündür. Keseleme, peeling ve dermorellerle masaj gibi pratik yöntemlerin yanı sıra lazer tedavi gibi estetik yöntemler de cilt kararmalarına karşı tedavi yöntemi olarak tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra cilt kararmalarına karşı en etkili tedavi yöntemi doğal yağlar ve doğal içerikli kozmetik ürünlerle takip edilen tedavilerdir. Doğal içerikli beyazlatıcı kremler bu kozmetik ürünlerinin başında gelmektedir.
Ciltte beyazlatmaya faydası olan ürünler arasında aloe vera, biberiye, meyan kökü, karbonat ve limon başta gelmektedir. Bu doğal ürünlerin doğrudan kullanımı fayda ettiği gibi bu ürünleri içeren etkili ve doğal bitkisel kremlerin kullanılması da kararma tedavisi için oldukça etkilidir.
Ancak vücut beyazlatıcı krem seçerken kimyasal aktifler yerine bitkisel içeriklerle zenginleştirilmiş ürün seçmeye dikkat edilmelidir. Ayrıca içeriğinde E vitamini başta olmak üzere beyazlatıcı etkiye sahip vitamin ve mineralleri içeren beyazlatıcı kremlere öncelik verilmelidir.
Bu noktada doğal içeriğiyle 15 günde gözle görülür bir beyazlama vaad eden Laviaderm Vücut Beyazlatıcı Krem’i şiddetle önermekteyiz. Laviaderm Vücut Beyazlatıcı Krem; bikini, koltuk altı ve yüz başta olmak üzere lekeli bölgelerde renk eşitsizliğine son vererek cildin beyazlamasını sağlayan yüzde yüz bitkisel içerikli bir ürün olup kullanıcılar tarafından ekseriyetle en iyi beyazlatıcı krem unvanına layık görülmektedir. Laviaderm Vücut Beyazlatıcı Krem; zengin içeriğiyle ciltte melanin salgılanmasını baskılayarak vücuttaki melaninlerin sayıca artmasını engellemekte böyle kararmaları da engellemetedir. Aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırarak hem onarım sağlamakta hem de cilt bariyerini kollajen sentezi ile güçlendirmektedir. Laviaderm Vücut Beyazlatıcı Krem; cilde ışıltı katarak kararmaları gideren etkisi kanıtlanmış bir üründür.
Laviaderm Vücut Beyazlatıcı Krem, gebelik sonrası görülen lekeler, sivilce kaynaklı lekeler ve özel bölgelerdeki kararmalar gibi birçok bölgesel leke ve kararma türünün giderilmesini sağlamaktadır.
Doğada cilt kararmaları ve lekelenmelerin giderilmesinde ve oluşumunu önlemede etkili birçok bitki bulunduğu herkesin malumudur. İşte Laviaderm Vücut Beyazlatıcı Krem, bu bitkisel içeriklerin mükemmel bir karışımını içermektedir. İçeriğinde yer alan bitkilerden en etkili olanı ise beyazlatma konusunda başarısı bilinen meyan kökü ekstresidir. Meyan kökünde yer alan glabradin adlı etken madde sayesinde melanin üretimi azaltılarak hem mevcut cilt lekelerinin renginin açılmasını hem de yeni cilt lekelerin ve kararmaların oluşumunun engellenmesine yardımcı olmaktadır. Laviaderm Vücut Beyazlatıcı Krem’in içeriğindeki bir diğer etken madde ise allantoindir. Allantoin, cildi yenileyerek lekeli bölgelerin ten rengiyle eşit hale gelmesini sağlamaktadır. Benzer şekilde Laviaderm Vücut Beyazlatıcı Krem’in içinde bulunan rosmarinus officinalis (biberiye) bitkisi ekstresi ve cerum alba ekstresi ten renginin eşitliğine yardımcı olur cilde parlaklık sağlar. Diğer tüm bitkisel içeriklerle birlikte Laviaderm Vücut Beyazlatıcı Krem özellikle diz, dirsek, koltuk altı ve bikini bölgesinde oluşan kararmaları açarak ten rengini eşitler. Özellikle koltuk altı kararmalarındaki başarısından ötürü Laviaderm Vücut Beyazlatıcı Krem; koltuk altı beyazlatıcı kremler arasında kalitesiyle öne çıkmaktadır.
Doğal içeriği sayesinde her yaş grubuna ve tüm cilt tiplerine hitap eden ürünlerimiz taşıyıcı, koruyucu, silikon, paraben, sentetik ve GDO’lu katkı maddeler gibi zararlı hiçbir madde içermemektedir. Ayrıca dermatolojik olarak test edilmiş olan tüm ürünlerimiz Sağlık Bakanlığı’ndan da onaylı olup üretim bandından ürünün sizlere ulaşana kadar hangi süreçlerden geçtiğini kayıtlı olduğumuz Ürün Takip Sistemi (ÜTS) üzerinden takip edebilirsiniz. Tüm ürünlerimiz profesyonel AR-GE ekimiz tarafından hazırlanmakta olup daha güzel ve sağlıklı günleriniz için Laviaderm kalitesiyle kullanımınıza sunulmaktadır.
Daha ayrıntılı bilgi için web sitemizi inceleyebilir. Soru ve önerileriniz için WhatsApp hattımızdan müşteri temsilcimizle görüşebilirsiniz.
Laviaderm ailesi sağlıklı günler diler.