Saç Bakım

Saç Dökülmesi Neden Olur? Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

lazy

 SAÇ DÖKÜLMESİ

Saç kişinin estetik duruşunun en önemli parçalarından biridir. Dahası cinsiyet fark etmeksizin çoğu kişi için saçları ve duygu durumu arasında görünmeyen bir bağ vardır. Depresyona girince saçını kesme ya da saç rengini değiştirme veya afili bir saç modeliyle mutlu ruh haline bürünme hemen hemen herkeste görülen yaygın bir davranıştır. Stres vb. duygu durumumuzdan bile etkilenen saçlarımız; beden sağlığımızdan da etkilenmektedir. Dolayısıyla hem ruh hem beden sağlığımıza bağlı olarak saçlarımız çeşitli tepkiler vermektedir. Saçın verdiği olumlu reaksiyonlar çoğu zaman fark edilmese de saç dökülmesi, kaşıntı, saç derisinde kuruluk, kepek, yağlanma, egzama ve saç kıran gibi olumsuz reaksiyonlar maalesef hemen kendini belli etmektedir. Söz konusu sorunlardan bazıları saç derisiyle ilgiliyken bazıları da doğrudan saçın kökü ve kendisiyle ilgilidir. Bu sorunları ortadan kaldırmak için saç dökülmesine dair doğru bilgilere sahip olmak ve uygun bakım ürünlerini kullanmak oldukça önemlidir. Ayrıca saç dökülmesine karşı etkili şampuan ve saç bakım serumu seçerken dikkat edilmesi gereken hususları bilmek söz konusu sorunların çözümü için fayda sağlayacaktır.

Saç dökülmesi nedir?

Her saç teli ortalama 4-6 yıl yaşamaktadır. Saç telleri için büyüme, dinlenme ve dökülme olmak üzere üç dönem vardır. En uzun evre büyüme evresidir. Dinlenme evresinden sonra saç teli, saç folikülü ile bağlantısını keser; 2-4 ay içinde de bu saç teli dökülür. Dolayısıyla saç dökülmesi sağlıklı bir saç fizyolojisi için olağan bir süreçtir.  Yeni saç tellerinin çıkabilmesi için zayıflamış saç tellerinin dökülmesi gerekir. Bu nedenle günlük 100-150 tele kadar olan dökülmeler normaldir. Ancak dökülen tel sayısının 100-150 teli geçmesi; başka bir ifade ile saçların %10’unu geçmesi ise anormal bir durumdur. B anormal dökülmelerin ilerleyen zamanlarda kronikleşmesiyle saçta bariz bir seyrelme kendini belli etmektedir. Bazı insanlardaysa mevsimsel dökülme meydana gelmektedir. Mevsimsel dökülmelerde yılda üç defayı geçmeyecek şekilde iki aylık dökülmeler normal kabul edilmektedir. Bu sıklığı aşan mevsimsel dökülmeler de anormal kabul edilir.

Saç dökülmesindeki bu anormalliklerin tam sebebinin anlaşılması için bir uzmana başvurulması mühimdir.

2.png compress

Saç dökülmesi neden olur?

Genetik sebepler başta olmak üzere saç dökülmesi, tetikleyici bazı faktörler nedeniyle meydana gelmektedir. Saç dökülmesine neden olan temel faktörler şunlardır;

Genetik faktörler

Kalıtımsal özelliklere bağlı olarak toplumun yarısından fazlasında yaş ilerledikçe kronik dökülmeler meydana gelmektedir. Özellikle saçın ön tarafından arkaya doğru sıklaşan seyrelmeler şeklinde başlayan bu dökülmeler ilerledikçe kellikle karşılaşılır. Genellikleerkeklerin büyük kısmındaki dökülme genetik sebeplidir. Erkeklerde sıkça görülmesinden ötürü bu tip genetik faktörlü dökülmelere “erkek tipi saç dökülmesi” adı verilir. Erkeklerin yanı sıra kadınlarda da bu tip dökülmeler son zamanlarda daha sık görülmeye başlanmıştır. Özellikle ailesinde kellik sorunu olan kadınlarda bu tarz bir dökülmenin yaşanma riski oldukça yüksektir.

3.png compress

Yanlış Saç Bakımı

Sık sıkboyama, kimyasallarla renk açma, perma ve saç düzleştirme gibi uygulamalar; saç ve saç derisini yıpratan işlemlerdir. Bu tarz işlemler saça zarar vermekte, saçın büyüme evresini kısaltarak daha erken dökülmeye neden olmaktadır. Benzer şekilde saç yıkanılan suyun sıcaklığı, sert tarama işlemleri, saçı kıran sert fırçalar kullanma, saçı sürekli sıkı toplama, sürekli fön makinesiyle veya ıslakken kurutma, saçın doğal yapısını bozan saç spreyi, jöle gibi ürünler kullanma ya da havluyla sertçe kurutma, saç sürekli örterek havasız kalmasına neden olma gibi yanlış saç bakım alışkanlıkları da saç telini zayıflatmaktadır.

4.png compress

Kozmetik ürünler

Saç bakımında zararlı kimyasalların yoğun olduğu ürünlerin kullanılması da saçı yıpratan ve dökülmeye neden olan bir etkendir. Kullanılan ürünlerin içeriğinde paraben, alkol, taşıyıcı madde, koruyucu madde, silikon, ve sentetik maddeler gibi insan cildine ve saça zararlı etkenlerin olması saçın doğal yapısını bozmaktadır. Dolayısıyla zararlı kimyasal etkenleri içeren kozmetik ürünlerinin kullanılması saç dökülmesini tetikleyen kritik bir faktördür.

Hormonal dengesizlikler ve sistemik hastalıklar

DHT başta olmak üzere bazı hormonların eksikliği veya fazlalığı ile tiroit bezinin normalden az ya da çok çalışması da saç dökülmesine neden olan temel sebeplerindendir. Bilhassa kadınlarda görülen hormonal bozukluğa bağlı saç dökülmeleri bazen de hormon tedavisi aşamasındaki ilaçlardan kaynaklanmaktadır. Hormon bozukluğuna bağlı saç dökülmesine çoğu zaman kilo alma, tüylenme, regl gecikmesi gibi durumlar da eşlik etmektedir.

Bunun dışında ateşli hastalıklar, kronik hastalıklar, ağır enfeksiyon, böbrek üstü bezi hastalıkları, insülin direnci, diyabet ve soğuk algınlığı gibi bazı hastalıkların da saç dökülmesine neden olduğu bilinmektedir.        

Ek olarak saç derisinde meydana gelen alopesi areata (saç kıran), egzama (seboreik dermatit), uyuz ve konak gibi saç hastalıkları da saç kaybını tetiklemektedir.              

Sağlıksız beslenme, mineral ve vitamin eksikliği

Sağlıksız ve fast food ağırlıklı beslenme, anormal beslenme alışkanlıkları ya da sıkı ve proteini eksik diyetlerle hızlı kilo verme saç kaybına neden olmaktadır. Çünkü böyle durumlarda vücut protein düşüklüğünü dengelemek için saçları büyüme evresinden dinlenme evresine geçirmekte bu da saç dökülmesini hızlandırmaktadır. Benzer şekilde saçın büyüme ve beslenmesine fayda sağlayan; b12, çinko, biotin, demir, folik asit ve D vitamini başta olmak üzere bazı vitamin ve minerallerin eksikliği de saç dökülmesini tetiklemektedir.

5.png compress

Hamilelik, doğum kontrol hapları, lohusalık ve menopoz

Kadınlara özgü bazı durumlarda vücutta meydana gelen değişiklikler kadınlardaki saç dökülmelerinin nedenleri arasında en başta gelmektedir.Doğum kontrol hapları, hamilelik süreci, doğum sonrası lohusalık evresi ve menopoz dönemi kadın vücudunun ve vücuttaki bazı hormon değerlerinin değiştiği zaman dilimleridir. Hormonal değişimlerin olumsuz etkilerinden biri olarak da söz konusu dönemlerde saç dökülmesi meydana gelebilmektedir.

Mevsim değişikliği

Maruz kalınan güneş ışığına bağlı olarak mevsimsel olarak saç dökülmesi görülebilmektedir. Özellikle her yıl sonbahardan kışa, ilkbahardan yaza geçiş aşamalarında çoğu kişide bu dökülmeler görülmektedir.

6.png compress

Stres ve depresyon

Stres ve strese bağlı meydana gelen kaygı bozukluğu, uykusuzluk ve depresyon gibi durumlara vücut fiziksel tepkiler vermektedir. Bu fiziksel tepkiler arasında saç dökülmesi de yer almaktadır. Çünkü vücuttaki duygu durumu ve strese bağlı olarak beyin bazı hormonal reaksiyonlar başlatmakta bu da saç tellerini zayıflatıp incelterek dökülmelerine neden olmaktadır.

Saç dökülmesi kimlerde görülür?

Çok sayıda faktörün etkili olduğu saç dökülmesi; kadın erkek tüm cinsiyet ve genç yaşlı tüm yaş gruplarında görülmektedir. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak ileri yaşlı bireyler, genetik faktörlere bağlı olarak çocuk ve gençler, hormonal faktörlere bağlı olarak kadınlar ve strese bağlı olarak erkekler saç dökülmesine maruz kalmaktadır.

7.png compress

Bebeklerde ve çocuklarda saç dökülmesi görülür mü?

Yetişkinlere kıyasla bebek ve çocuklarda saç dökülmesi görülme oranı daha düşüktür. Ancak bebek ve çocuklarda hormonlara, genetik faktörlere ve ateşli hastalıklara bağlı olarak saçların dökülmesi muhtemeldir. Bilhassa 1-2 cm çapında bölgesel dökülmelere neden olan saç kıran küçük yaşlarda başlayıp ergenliğe kadar sürebilmektedir. Saç kıranın kaş ve kirpikleri etkilediği de olmaktadır. Yine uyuz ve konak bebek ve çocuklarda görülen saç dökülmesine neden olan hastalıklardır.

Ek olarak bebeklerde sürekli aynı pozisyonda yatmaya bağlı olarak saçın arka tarafında saç dökülmeleri ortaya çıkabilmektedir. Anne sütünü yeterince alamama ya da ek gıdalara bağlı olarak saçların beslenememesi de bebeklerdeki saç dökülmesini tetiklemektedir.

Ayrıca kız çocuklarının saçlarının sıkı sıkı toplanması, saçın sert taranması veya sıkıca örülmesi saçın zayıflayarak dökülmesine yol açmaktadır.

8.png compress

Saç dökülmesi belirtileri nelerdir?

Saç dökülmesi her zaman hızlı seyretmemektedir bu nedenle belirtileri takip etmek saç dökülmesi teşhisinde önemli rol oynamaktadır. Başın tepe bölgesinde kademeli incelmeler ve dairesel veya düzensiz kel noktalar en temel belirtilerdir. Bunun yanı sıra anormal saç dökülmesinin belirtileri normal rutin içinde görülen farklılıklardır. Tarama işleminden sonra tarakta biriken saç telinin artması, banyoda dökülen saçın artması, saç ellendikten sonra ele gelen saç telinin artması, omuz veya kıyafette dökülmüş saç telinin olması, saçta gözle görülen açıklık ve seyrekliklerin fark edilmesi veya uyandıktan sonra yastıkta dökülmüş saç telleri görülmesi saç dökülmesinin anormal olduğunun belirtileridir.

Saç dökülmesinden kaçınmak mümkün müdür?

Düzenli bir bakım ve çeşitli önlemlerle saç dökülmesinden kaçınmak elbette mümkündür. Öncelikle sağlıklı beslenmeye dikkat etmek gerekir. Saçın büyümesi ve beslenmesi için çeşitli mineral ve vitaminlerin düzenli alımı önemlidir. Sıkı ve proteinsiz diyetlerle vücut ihtiyaç duyduğu besleyicilerden mahrum kalmakta bu da saç dökülmesini beraberinde getirmektedir. Aynı şekilde sigara ve alkol kullanımı tüm vücut gibi saçlara da zarar vermektedir.

Düzenli ve doğru saç bakımı da saç dökülmesine karşı etkilidir. Saçı düzenli aralıklarla yıkama, zararlı kimyasal maddeler içermeyen saç tipine uygun doğal içerikli ürünler kullanma, saç bakım serumu, yağ ve saç kremi gibi ürünlerle saçı beslemek önemlidir. Benzer şekilde saça uygulanan işlemlerin saça zarar vermeyen nitelikte olması gerekir. Saçı sertçe taramaktan, sık sık fön ve maşa kullanmaktan, perma, röfle gibi işlemlerden, sprey ve jöle gibi saç şekillendiricilerden uzak durulmalıdır. Ayrıca saç, yüksek ısıya ve güneş ışınlarına karşı korunmalıdır.

Stres ve kaygıdan uzak bir hayat yaşamak da saç dökülmesinden kaçınmada oldukça etkilidir.

Saç dökülmesinin tedavisi nedir?

Saç dökülmesinin tedavisi için etken sebebin teşhis edilmesi ve ortadan kaldırılması çok önemlidir.  Saç dökülmesini normal seviyelere indirmek için konulan teşhise göre vitamin veya mineral hapları, hormon ilaçları, harici kremler gibi ilaçlar ve mezoterapi, fototerapi, PRP gibi yöntemler kullanılmaktadır. Bunun dışında saç köklerinin öldüğü ve ilaç tedavilerinin fayda etmediği durumlarda son çare olarak saç ekimiyle saç dökülmesi sorunu çözülmektedir.

9.png compress

Saç dökülmesi sorunu fark edilir edilmez ileri seviyelere ulaşmaması için saç dökülmesine karşı etkinliği kanıtlanmış ürünlerin kullanılması aslında tavsiye edilen ilk çözümdür. Ancak daha kötü sonuçlarla karşılaşmamak için saç dökülmesi için tercih edilen ürünlerin içeriklerine dikkat edilmesi gerekir. Tedavi amacıyla uygulanacak ürünün taşıyıcı ve koruyucu madde, silikon, alkol, paraben ve sentetik maddeler gibi zararlı maddeleri içermeyen saç dostu bir ürün olması oldukça önemlidir. Ayrıca içeriğinde saça faydası bilinen; adaçayı, defne ağacı, ısırgan otu, ardıç otu, çörek otu, çam ağacı yağı, argan yağı, zeytin yağı, badem yağı, hindistan cevizi yağı gibi doğal ve bitkisel yağlar bulunan ürünlere öncelik verilmelidir.

Bu noktada saç dökülmesine karşı etkisi kanıtlanmış Laviaderm Saç Dökülmesine KarşıEtkili Şampuan’ı ve Laviaderm Saç ve Saç Derisi Serumu’unu önermekteyiz.

Laviaderm Saç Dökülmesine Karşı Etkili Şampuan saç dökülmesine karşı en etkili bitkisel şampuanlardan biridir. Laviaderm Saç Dökülmesine Karşı Etkili Şampuan tamamen bitkisel içeriğiyle saçtaki cansız görünümü gidererek saç ve saç derisinde meydana gelen sorunlara kalıcı çözümler sunmaktadır. Saç tellerini besleyerek uzamasına yardımcı olan ve saç kaybını önleyen Laviaderm Saç Dökülmesine Karşı Etkili Şampuan, kıl köklerini harekete geçirerek saç oluşumuna yardımcı olmaktadır. Yoğunlaştırılmış bitkisel içeriğindeki ısırgan otu, sarımsak ekstresi, vitaminler, mineraller, değerli yağlar, keratin ve biotin sayesinde saç ve saçlı deriyi besleyip saçların daha güçlü hale gelmesini sağlamaktadır. Laviaderm Saç Dökülmesine Karşı Etkili Şampuan, sarımsak ekstresi ve saç üretimi için gerekli olan keratin dahil birçok proteinin yapı taşlarıyla saç üretimine katkı sağlamakta yeni saçların oluşumunu desteklemektedir. Saç sağlığı için faydası olan B1, B6, B12, C ve E vitaminleri açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Özellikle C vitamini kolajen üretimini arttırarak saç tellerinin kolay kırılmasını ve dökülmelerini önlemek için özel bir oranda şampuan içeriğine dahil edilmiştir.

sac dokulme sampuan 1

İçeriğindeki selenyum vitamini hücrelere hasar veren serbest radikallere karşı koruyucu görev üstlenerek, eksikliğinde saç dökülmesine neden olan E vitamininin vücuttaki gücünü artırmaktadır. Ayrıca Laviaderm Saç Dökülmesine Karşı Etkili Şampuan içeriğindeki ısırgan otu ile bakterilere karşı saç hücre duvarlarını güçlendirme ve dış etkenlere karşı koruma kalkanı görevi üstlenmektedir. Antiseptik ve antioksidan özelliği taşıyan Laviaderm Saç Dökülmesine Karşı Etkili Şampuan ile saç dökülmesi derdine veda edebilirsiniz.

Saç dökülmesine karşı tedaviyi hızlandırmak ve etkili bir sonuç elde etmek için Laviaderm Saç Dökülmesine Karşı Etkili Şampuan’ı Laviaderm Saç ve Saç Derisi Serumu ile birlikte kullanılmalıdır. Birçok kişi “Saç bakım serumu ne işe yarar?” sorusunu sorarak saç dökülmesi tedavisinde bakım serumlarının gücünü hafife almaktadır. Oysa saç bakım serumları saçların kökten uca beslenmesini ve yenilenmesini sağlayan önemli ürünlerdir. Özellikle Laviaderm Saç ve Saç Derisi Serumu gibi doğal yağlar içeren serumlar saç ve saç derisinin sağlıklı kalmasını sağlamaktadır. Laviaderm Saç ve Saç Derisi Serumu, içeriğindeki bitkisel yağlar ve vitaminlerle zenginleştirilmiş organik bileşenleri ile dökülmeler ve nem kaybına karşı saçın direncini arttırmaktadır.

sac serumu 1

Saç ve saç derisine uygun pH seviyesine sahip Laviaderm Saç ve Saç Derisi Serumu, düzenli kullanımda saç dökülmeleri ve kırılmalarını tedavi etmektedir. Ayrıca Laviaderm Saç ve Saç Derisi Serumu saç diplerinde oluşan akne, sivilce, egzama, kuruluk kaynaklı döküntüler gibi cilt sorunlarını gideren etkili bir saç bakım serumudur. Cildin kendi kendine ürettiği doğal yağ olan sebumu dengeleyerek cildi yenilemekte ve elastikiyetini arttırmaktadır.

Doğal içeriği sayesinde her yaş grubuna hitap eden ürünlerimiz taşıyıcı, koruyucu, silikon, paraben, sentetik ve GDO’lu katkı maddeler gibi zararlı hiçbir madde içermemektedir. Ayrıca ürünlerimiz Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı olup üretim bandından ürünün sizlere ulaşana kadar hangi süreçlerden geçtiğini kayıtlı olduğumuz Ürün Takip Sistemi (ÜTS) üzerinden takip edebilirsiniz. Tüm ürünlerimiz profesyonel AR-GE ekimiz tarafından hazırlanmakta olup daha güzel ve sağlıklı günleriniz için Laviaderm kalitesiyle kullanımınıza sunulmaktadır.

Daha ayrıntılı bilgi için web sitemizi inceleyebilir. Soru ve önerileriniz için WhatsApp hattımızdan müşteri temsilcimizle görüşebilirsiniz.

Laviaderm ailesi sağlıklı günler diler.

Bir yanıt yazın